vitale mensen in vitale organisaties

PRCL, voor duurzame transitie

Transitie: handelen vanuit de kern

2 reacties

In tijden van transitie is chaos onvermijdelijk. Het leidt zowel tot verval als vernieuwing. En beiden zijn nodig. Het boek van Jan Rotmans, ‘In het oog van de orkaan’ maakt voelbaar waar onder andere chaos voor nodig is en waar het aan bijdraagt.
Chaos, of turbulente beweging, heeft als kenmerk dat de vaste kaders van daarvoor ineens geen houvast meer geven en dat het lijkt alsof je steeds opnieuw moet uitvinden wat werkt en wat niet werkt.

In zo’n periode is het belangrijk om goed te weten waar je goed in bent, waar je kracht zit en steeds opnieuw te kijken op welke manier je die kracht kunt inzetten in de situatie die zich aandient. Dat wij daar als mensen extra creatieve mogelijkheden voor hebben wordt gelukkig steeds opnieuw aangetoond. En dat het zelfbewustzijn dat hieraan ten grondslag ligt gelijktijdig een handicap kan zijn vond ik prachtig duidelijk worden in het voorbeeld van Marinus Knoope in het boek ‘De creatiespiraal’. Het boek heeft als ondertitel ‘de natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid’.

Hij beschrijft de appelboom die in een perenboomgaard staat. Een appelboom doet waar deze goed in is, namelijk produceren van appels. Wanneer nu deze appelboom een menselijk trekje zou hebben en zich bewust is van het feit dat er om hem heen allemaal perenbomen staan, zou de gedachte op kunnen komen: iedereen maakt peren, ik ben niet normaal. Of erger nog: dan moet ik eigenlijk ook maar peren gaan maken. Hoe ingewikkeld gaat dat worden voor deze appelboom?

Ik weet niet hoe het met u is, maar ik zie mezelf daar wel staan als appelboom tussen de perenbomen…. met alle overwegingen die daar bij horen. Maar ik zie ook teams en organisaties zich proberen aan te passen  aan voortdurend veranderende omstandigheden en uiteindelijk volledig afgedwaald raken van wat nu eigenlijk de bedoeling was. En we blijven dan stug volhouden, vaak tegen beter weten in.

Mijn uitnodiging aan u is om juist in tijden van chaos opnieuw te verbinden met de kern, met wat echt de bedoeling is en van daaruit weer de eerst volgende stap te zetten en zo te komen tot resultaten die er toe doen.
Zodat we voorkomen dat we hard blijven proberen om peren te maken terwijl appels is wat we echt kunnen bijdragen.

Auteur: Hildegonde Mostert

Ik begeleid sociale innovaties die duurzaam gezond leven als ambitie hebben. Als programma-manager werk ik aan het realiseren van de randvoorwaarden en vaardigheden, zodat vitale mensen in vitale organisaties kunnen werken aan wat er echt toe doet.

2 thoughts on “Transitie: handelen vanuit de kern

  1. Mooie beeldspraak, gelukkig kun je met appels ook weer veel nieuwe dingen doen…

  2. Mooi gezegd Gon. Met appels kan je veel meer zoals appelmoes maken of appelsap drinken. Met peren zie ik dat niet zo snel gebeuren dus wees maar anders en blijf je omgeving verbazen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s