vitale mensen in vitale organisaties

PRCL, voor duurzame transitie

Duurzaam gezond leven: vitale mensen in vitale organisaties

Een reactie plaatsen

Ooit van de Blue Zones gehoord? Ik tot voor kort nog niet. En het is fascinerend! Het gaat over 5 gebieden verspreid over de wereld waar mensen significant langer leven. Dan Buettner is in 2004 samen met National Geographic het onderzoek gestart. Allereerst natuurlijk om de gebieden te vinden. Vervolgens zijn de overeenkomsten tussen deze mensen, hun leefstijl en leefgemeenschappen onderzocht. De gebieden zijn te vinden  in Californië USA, Costa Rica, Italië, Griekenland en Japan. Er zijn 9 karakteristieken gevonden die ons kunnen inspireren om duurzaam-gezond-leven vorm te geven. Ze hebben te maken met de manier waarop mensen sociaal met elkaar omgaan, het voedingspatroon, de manier van bewegen en de manier waarop met zingeving en stress wordt omgegaan. En het mooie van die karakteristieken is dat ze te leren en toe te passen zijn. We hebben dus een keuze. En dat vind ik altijd fijn….

Wat ik ook weet is dat goede gewoontes, die bijdragen aan duurzaam gezond leven, soms ook een beetje wegzakken: Ik weet wel dat het goed is om dagelijks sportief te bewegen, gezond te eten, stilte/rust voor mijzelf te creëren, mijn sociale contacten te onderhouden. En soms ontstaan er toch situaties dat ik even oversla, uitstel, net weer te ver afdwaal van wat eigenlijk echt goed voor me zou zijn. Herkent u dat? En ook hier merk ik dat het dan gewoon is, uithuilen en opnieuw beginnen, vallen en opstaan, terug naar de kern en vanuit de bedoeling naar resultaten die er toe doen. Naarmate ik langer bezig ben met meditatie, yoga, sportief bewegen, gezond eten merk ik ook dat ik eerder merk wanneer iets niet goed voor mij is. Niet altijd handel ik daar dan ook direct naar, maar ik val minder hard en sta steeds sneller weer op. Oefening baart kunst!!
En misschien helpt ouder worden ook wel….

Geïnspireerd door de vragen van deze tijd, waarin veel mensen zoeken naar hoe het anders, innovatiever, beter kan ben ik er van overtuigd dat we met elkaar kunnen winnen wanneer we denken vanuit gezondheidsbevordering in plaats van ziektebestrijding. Dit gaat dan ook nog een stap verder dan preventie. Want preventie is er op gericht dat ziekte wordt voorkomen. Terwijl in mijn optiek de aandacht er op gericht moet zijn om gezondheid te bevorderen. Hoe zorg je er voor dat wat gezond is nog gezonder wordt. En dat ziekte en verlies met veerkracht kan worden opgevangen. Dat we een gezonde balans houden tussen het gevaar, jaag en herstel systeem, dat er momenten zijn die helpen om waar te nemen vanuit je ooghoeken om zo op onverwachte en bijzondere oplossingen te komen.

Hierbij gaat het voor mij zowel over de gezondheid van mensen als van organisaties. Vergelijkbare processen spelen zich af op ieder niveau. Wanneer we ons ook in organisaties richten op gezondheidsbevordering (namelijk leren, ontwikkelen) op zijn minst naaste ziektebestrijding (reorganisatie, ontslag) houden we een grotere kans op overleven. Daarnaast wordt er een omgeving gecreëerd waarin medewerkers ook in staat zijn een gezonde bijdrage te leveren.

Dat gaat niet over grote meeslepende moeilijk te bereiken veranderingen, dat gaat over kleine, consequente veranderingen in je leef en werkpatroon met duurzame (volhoudbare) resultaten. Dit vraagt weten wat belangrijk voor je is, bewust kunnen waarderen wat goed gaat, variatie aanbrengen in de vorm waarin je bereikt wat belangrijk voor je is.
Het samenspel tussen mens en organisatie leidt dan tot vitale mensen in vitale organisaties.

In co-productie met Wilga Janssen en Wil Princen van De Kunst van Anders heb ik de afgelopen periode gewerkt aan het ontwikkelen van een praktisch programma dat, in eerste instantie, gericht is op 50+ -ers die even een steuntje in de rug willen bij het herwinnen of versterken van hun veerkracht, energie en betrokkenheid in werk en leven.
Wij kiezen daarbij voor de thema’s die daar aan bijdragen. Met een opbouw en oefeningen die ook maken dat het volhoudbaar is.
19 juni starten wij met een groep waar open op kan worden ingeschreven. Klik hier voor nadere informatie of laat het ons weten via bijgaand contactformulier. 

Ik wens u een energieke en vitale periode toe.

 

Auteur: Hildegonde Mostert

Ik begeleid sociale innovaties die duurzaam gezond leven als ambitie hebben. Als programma-manager werk ik aan het realiseren van de randvoorwaarden en vaardigheden, zodat vitale mensen in vitale organisaties kunnen werken aan wat er echt toe doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s