vitale mensen in vitale organisaties

PRCL, voor duurzame transitie

Wat heeft zingeving met resultaten halen te maken?

2 reacties

De afgelopen week sprak iemand mij er op aan dat het bij mij eigenlijk altijd over zingeving lijkt te gaan. Wel mooi, zei hij, maar moet je misschien niet zo laten zien… Gewoon hard werken en resultaten halen, dat doe je goed. Dat dan gekoppeld aan zingeving is een bonus maar niet iets waar het om gaat.
I dare to differ……

Performance verbetering
Toen ik 12 jaar geleden net startte met mijn eigen bedrijf ben ik op zoek gegaan naar inspiratie op het gebied van het halen van resultaten (Performance). Ik was en ben er nog steeds van overtuigd dat werken aan ontwikkeling van mensen in organisaties alleen zinvol is als het bijdraagt aan dat waar de organisatie voor bestaat. Het is daarmee altijd mijn ambitie geweest om ontwikkeling van mensen (HRD) te koppelen aan resultaten (Performance Improvement) van teams en organisaties.
In 2003 ben ik daarvoor voor het eerst naar Amerika gegaan, performance gericht bij uitstek, nietwaar? Ik dacht: als ik het wil leren dan moet ik het leren van de beste. Eén van de modellen die ik daar tegenkwam, bij de society for performance improvement (ISPI), heeft voor mij het belang van zingeving (betekenis verlenen) helder gemaakt.

Weten wat je toegevoegde waarde is
Als organisatie kun je veel doen om voor de medewerker de randvoorwaarden te creëren voor optimaal functioneren: voorzien van de goede informatie, de juiste middelen ter beschikking stellen, criteria voor succes formuleren.
Daarnaast zijn er zeker drie aspecten die de medewerker zelf moet inbrengen:
– de motivatie om te presteren,
– de capaciteiten om te presteren,
en de derde was voor mij toen een ja-natuurlijk-moment:
weten wat je toegevoegde waarde is in het proces.
Met andere woorden welke betekenis heeft wat ik doe in het geheel, welke waarde voeg ik toe. En het tragische is dat in veel organisaties mensen het zicht hierop zijn kwijtgeraakt. En de leidinggevende niet (meer) instaat is om het uit te leggen. Dan wordt het systeem, de procedure gevolgd in plaats dat gekeken wordt naar welke betekenis heeft het wat ik doe, wat was nu ook al weer eigenlijk de bedoeling.

Van bedoeling naar resultaten die er toe doen
Dit doet me denken aan die slagboom die werd geplaatst in overleg met een aantal partijen, maar zonder invloed van de direct belanghebbenden. De slagboom is geplaatst conform afspraak, want dat stond zo op de lijst. Gebruikt is de slagboom na een jaar nog steeds niet, maar hij staat er in ieder geval wel.

In het boek ‘de verdraaide organisatie’  van Wouter Hart wordt aan dit proces uitgebreid aandacht besteed. Inclusief de uitnodiging om weer terug te gaan naar de bedoeling, naar de kern en van daaruit opnieuw te kijken naar wat zinvolle, betekenisvolle handelingen zijn, zodat het resultaat gehaald wordt wat je met elkaar wilt bereiken.

Voor mij horen betekenis geven (zin geven) en resultaten halen onlosmakelijk bij elkaar. En ook hier gaat het uiteraard over de balans. Omdat ik merk dat er meer dan genoeg aandacht is voor resultaten en vaak maar weinig ruimte voor de vraag: wat was nu ook al weer de bedoeling, is dat laatste wel waar ik vaak aandacht voor vraag.
Vanuit de overtuiging dat alleen resultaten die verbonden zijn met de bedoeling uiteindelijk duurzaam bijdragen aan wat we met elkaar nodig hebben.

Ik sluit graag af met twee citaten uit het verhaal ‘De uitnodiging’, verteld door Oriah Mountain Dreamer.

– Het maakt me niet uit wat je doet voor de kost. Ik wil weten wat je diepste verlangen is. Ik wil weten of je durft te dromen dat dat verlangen ook werkelijkheid wordt.

– Het maakt me niet uit waar je woont. Het maakt me niet uit hoeveel geld je hebt. Ik wil weten of je na een nacht van diep verdriet en van wanhoop en van pijn tot in je botten, nog steeds kunt opstaan en doen voor de kinderen wat je moet doen.

Daar gaat zingeving voor mij over en dat leidt tot resultaten.

Een betekenisvolle periode toegewenst.

Auteur: Hildegonde Mostert

Ik begeleid sociale innovaties die duurzaam gezond leven als ambitie hebben. Als programma-manager werk ik aan het realiseren van de randvoorwaarden en vaardigheden, zodat vitale mensen in vitale organisaties kunnen werken aan wat er echt toe doet.

2 thoughts on “Wat heeft zingeving met resultaten halen te maken?

 1. Dag Hildegonde,
  Ik hield een ongemakkelijk gevoel over na lezing van jou verhaal. Ik weet niet goed waarom.
  Mogelijk omdat ik het gevoel krijg uit de woorden en zinnen dat…
  het lijkt of “de organisatie” centraal staat.
  “de leiding” er is om uit te leggen aan “de medewerkers” wat de bedoeling is.
  “de medewerker” moet inbrengen: motivatie, capaciteit en toegevoegde waarde.

  Ik ken het boek “Verdraaide Organisaties ” en heb vorige week een gedreven verhaal van Marius Buiting mee mogen beleven. Aanrader trouwens. Voor mij is de betekenis van het boek een oproep de mens weer in relatie tot de andere mens te zetten. Koppels die samen zin en vormgeven aan “werk”. De bezorgde mens die met de verzorgende mens samen in hun relatie “de zorg” produceren. En “de organisatie” is daar dienstbaar aan. Dat zie ik als de omkering.

  En de 2 citaten maken mij bang om dat ik de context van het weten niet ken. Iemand wil iets weten van mij, zonder dat mij duidelijk is waarom,hoe en wat daarmee gebeurt. Om mijn motivatie en commitment te weten ? . En wat dan ?
  Zingeving vanuit wiens perspectief ? Vanuit jou, mij, samen ?
  Ik ben benieuwd hoe anderen het hebben gelezen.

  met vriendelijke groeten

  Mies

  • Dag Mies, dank je voor je waardevolle reactie. Fijn dat je het ongemak niet alleen merkt, maar ook benoemd en daarin zoekt. De punten die je benoemt zijn naar mijn gevoel ook echt knarsende punten.

   De citaten zijn voor mij vooral een oproep aan je(me)zelf om te onderzoeken hoe je in je kracht staat, hoe aanspreekbaar die kracht is, zodat wij in verbinding authentiek kunnen zijn. Zoals ik er naar kijk geeft verbinding op basis van authentieke kracht resultaten die volhoudbaar (duurzaam) zijn.

   Ik ben net als jij benieuwd om ook de reacties van anderen te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s