vitale mensen in vitale organisaties

PRCL, voor duurzame transitie

Transitie: hoe simpel kunnen we het maken?

5 reacties

Kent u dat: sommige uitspraken van beroemde mensen blijven maar naar boven komen. En dan weet je ze nooit helemaal precies, maar wel bij benadering. Bij mij is dat op dit moment bij voortduring de uitspraak van Einstein: Je kunt een probleem alleen maar oplossen vanuit een andere manier van denken dan waarin het is ontstaan.

Dat is de uitspraak waar ik aan moest denken toen ik het afgelopen weekend in het Financieel Dagblad het opiniestuk las met de titel: ‘verlaag zorgkosten door investeringen in preventie’. In dit artikel wordt beschreven hoe we onszelf nog steeds gevangen houden als het gaat om het vinden van oplossingen voor de explosie van zorgkosten. In alle rekenmodellen worden namelijk nog steeds stelselmatig preventie en de integrale aanpak buiten de deur gehouden. Een helder stuk en ook zeker de volledige notitie van het NPHF (Federatie voor gezondheid) is zeer het lezen waard.

Het grappige is dat toen ik aan het zoeken was (lang leve Google) naar de exacte uitspraak van Einstein, ik nog een andere uitspraak tegen kwam die mij trof: wanneer je het niet eenvoudig kunt uitleggen dan begrijp je het nog niet goed genoeg.
Uitdagend! Want ik realiseer me heel goed dat ook ik er een handje van heb om het steeds ingewikkelder te maken. Eén van de redenen waarom deze blog een week later is dan bedoeld.
Dus terug naar de kern.

Duurzaam gezond leven gaat voor mij om twee dingen:
1. bewegen van ziektebestrijding naar gezondheidsbevordering (zowel voor mens als organisaties als samenleving);
2. in de beweging die stappen zetten die vol te houden zijn (ook op de lange termijn).

Daaraan kunnen wij allemaal bijdragen. Ieder persoonlijk door die keuzes te maken en die dingen te doen die je voldoening geven en helpen om creatief bij te dragen. Bijvoorbeeld door ontspanning niet alleen uit te stellen tot het moment waarop je met vakantie gaat (poeh ..poeh, he, he, eindelijk rust…). Maar door ruimte te maken voor ontspanning, het liefst ieder moment van de dag.
Nu zult u zeggen, ja leuk gezegd, maar dat gaat ‘m niet worden, ieder moment van de dag. Dat is wel erg veel. Ik moet namelijk ook gewoon aan het werk. En dat is echt verre van ontspanning.

Mijn vraag aan u is dan: en wat als …….
Wat als …. ontspannen zijn in het moment van actie bijdraagt tot veel creatievere en simpelere oplossingen, dan wanneer je van je kruin tot je tenen onder hoogspanning staan?
Wat als ….. ontspannen zijn in het moment van actie lijdt tot minder fysieke klachten zoals nek- en schouderklachten, hartklachten, kortademigheid?
Wat als ….. ontspannen zijn in het moment u helpt om niet zo kort door de bocht uit te vallen tegen uw collega, uw kinderen, uw partner, waardoor u dat later weer met veel moeite, tijd en aandacht moet herstellen?
En wat als …. dit eigenlijk vrij simpel is aan te leren en toe te passen?

Topsport
Topsporters gebruiken de inzichten van bijvoorbeeld hartcoherentie om de effecten van ontspannen-actie te benutten. Hartcoherentie is namelijk de precieze balans tussen spanning en ontspanning in het lichaam waarin er een optimale uitwisseling is tussen hoofd, hart en handen. En deze is te meten en het vinden van die balans is te oefenen. Waarom benutten wij dat dan niet op al die plekken waar we dagelijks onze eigen topsport bedrijven?

Volgens mij zijn daarbij twee dingen van belang:
1. je moet weten dat het bestaat (bewustwording)
2. het is belangrijk je eigen vorm te vinden waarin het voor jou vol te houden is.

Om een voorbeeld te noemen. Er zijn al velen die tegen mij gezegd hebben dat het goed is om een dagboek bij te houden en daar te noteren wat ik zoal ervaar en wat mijn gedachten daarbij zijn. Ik kan u vertellen, dat heb ik als kind al niet kunnen volhouden en ook nu nog steeds, wanneer ik er aan begin is het meestal binnen drie weken dat ik het echt volkomen vergeet. Voor mij kennelijk niet een duurzame manier om er mee bezig te zijn.
Wat voor mij wel werkt is iedere ochtend na een paar korte yoga-oefeningen mijn hoofd tot rust te brengen en een paar uitdagende lange afstandswandelingen te plannen, zodat ik ook ga trainen.

Veerkrachtig, energiek en betrokken
Dat werkt voor mij. En zo ben ik er van overtuigd dat er voor ieder een vorm is om te werken aan balans tussen hoofd, hart en handen. Een praktisch instrument om die vorm te vinden heb ik samen met De Kunst van Anders verwerkt in het programma ‘Veerkrachtig, energiek en betrokken’.

In dit programma gebruiken we vijf verschillende invalshoeken die allemaal belangrijk zijn én elkaar over en weer beïnvloeden:
– fysieke gezondheid
– mentale kracht
– emotionele balans
– sociale verbinding
– zingeving

Door te onderzoeken wat er allemaal mogelijk is en wat voor u de beste ingang is om mee aan de slag te gaan, kunnen met ogenschijnlijk kleine stappen nu, grotere problemen in de toekomst worden beperkt of wellicht voorkomen.

Dit is één van de drie concrete bijdrages die ik kan leveren aan het opgang brengen en houden van de beweging van ziektebestrijding naar gezondheidsbevordering, of (zoals in het artikel van het begin genoemd) van nazorg naar voorzorg.
Over de andere twee bijdrages schrijf ik de volgende keren.

Ik wens u een ontspannen-actieve periode toe!

Auteur: Hildegonde Mostert

Ik begeleid sociale innovaties die duurzaam gezond leven als ambitie hebben. Als programma-manager werk ik aan het realiseren van de randvoorwaarden en vaardigheden, zodat vitale mensen in vitale organisaties kunnen werken aan wat er echt toe doet.

5 thoughts on “Transitie: hoe simpel kunnen we het maken?

  1. Hallo Gon,

    Mooi stukje. Die andere uitspraak van Einstein neem ik mee (en heb ik me hopelijk al ter harte kunnen nemen in mijn boekje :-(( …)

    groeten Jerome

  2. Hallo Jerome, dank voor je reactie. En jou boekje was ook zeker één van de triggers naar Einstein. Zeer de moeite waard om ook te delen.

  3. Mijn grootvader was binnenvaartschipper. Toen wij het op enig moment hadden over voorspoed en tegenslag in het leven zei hij: “Ach jongen, als je steeds voor de wind vaart, kom je ook een keer aan lage wal”.

  4. Mooie, inspirerende blog weer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s