vitale mensen in vitale organisaties

PRCL, voor duurzame transitie

Dare to differ: gezondheidsbevordering te duur

Een reactie plaatsen

Op 30 juni kopten de kranten ‘Bevorderen gezondheid werknemer te duur’

Mijn belangstelling was toen natuurlijk gewekt. En zoals wel vaker, bleek de inhoud genuanceerder te zijn dan dat. De kop was naar aanleiding van een artikel gepubliceerd door het RIVM.
Het onderzoek onder ruim 3100 bedrijven richtte zich niet op gezondheid in het algemeen, maar op specifiek mentale gezondheid van medewerkers. Daarnaast is in de conclusie te lezen dat 80% van de werkgevers aangeeft dat mentale gezondheid een belangrijke indicator is voor het succes van de onderneming. 45% van de werkgevers geeft aan ook daadwerkelijk actie te ondernemen om mentale gezondheid van medewerkers preventief te beïnvloeden en 40% geeft aan acties te nemen om mentale gezondheid te bevorderen. De belangrijkste redenen om geen actie te ondernemen zijn: onbekendheid met effectiviteit van de maatregelen en de kosten-baten afweging.

Van het artikel heb ik een samenvatting gemaakt en die kun je hier opvragen.

Wat mij opviel was dat de onderzoekers positief verrast waren met een respons van 25%  en dat die 10% meer was dan ze hadden verwacht. Kennelijk een thema dat leeft.
En wat me opvalt is dat 80% van de werkgevers aangeeft dat mentale gezondheid een belangrijke indicator is voor het succes van het bedrijf, maar dat actie achterblijft omdat de indicator als zodanig lastig te definiëren is of in ieder geval lastig meetbaar te maken lijkt.

Wanneer je kijkt naar de acties die genomen worden dan zijn die vooral gericht op werkdruk/stress regulatie, agressie/geweld preventie, preventie arbeidsconflicten en op stimuleren van persoonlijke groei van de medewerker. Er worden veel minder tot geen acties ingezet op bijvoorbeeld:
– mentaal vermogen/kapitaal: ‘Vaardigheden om eigen talent en potentieel te ontwikkelen, om productief en creatief te zijn, om positieve relaties op te bouwen en om te gaan met problemen. Bijvoorbeeld mentale veerkracht (omgaan met problemen).
– bevlogenheid: ‘Vitaliteit (vol energie, door kunnen gaan), op een plezierige manier opgaan in het werk, betrokken bij het werk en de organisatie.

Gevoelsmatig weten we wel dat het een verschil maakt, maar echt onderbouwen kunnen we het kennelijk niet. Tijd om daar verandering in aan te brengen. En dat kan al heel simpel door bijvoorbeeld te kijken naar de indicatoren van je bedrijf en je af te vragen waar toegenomen vitaliteit aan zou kunnen bijdragen. Of door te kijken naar de vraagstukken van het bedrijf en je af te vragen op welke manier toegenomen vitaliteit in de organisatie in dat vraagstuk zou kunnen helpen.

Mijn vraag aan jullie is: wanneer zou blijken dat met relatief kleine interventies de vitaliteit van jezelf en in je organisatie is te verhogen, zou je dat dan de moeite waard vinden?

En mijn tweede vraag: als je dat de moeite waard zou vinden, waar denk je dat je dat voor jezelf en voor je organisatie terug gaat zien? Wat ga je merken van toegenomen vitaliteit?

Laat me je reactie weten via de link boven aan de pagina. Ik ben benieuwd waar jullie aan denken.

Een vitale periode toegewenst.

 

Auteur: Hildegonde Mostert

Ik begeleid sociale innovaties die duurzaam gezond leven als ambitie hebben. Als programma-manager werk ik aan het realiseren van de randvoorwaarden en vaardigheden, zodat vitale mensen in vitale organisaties kunnen werken aan wat er echt toe doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s