vitale mensen in vitale organisaties

PRCL, voor duurzame transitie

Terug van vakantie: hoe voed u uw vitaliteit?

Een reactie plaatsen

Na een periode van rustig aan, andere mensen ontmoeten, de zinnen verzetten, breekt langzamerhand de tijd weer aan van ‘alles in het gareel’. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik merk toch wel dat het wat aanpassing vraagt. Een beetje weerstand tegen ‘het gareel’ hoort daar dan ook wel bij, merk ik.

De vraag die dan steevast bij mij naar boven komt: hoe zorg ik er voor dat ik het gevoel van openheid, vrijheid langer kan vasthouden en benutten? Hoe zorg ik er voor dat ik me minder geleefd voel, beter instaat om invloed uit te oefenen op wat er gebeurt en toe te voegen wat er toe doet? Met andere woorden: hoe voed ik mijn gevoel van vitaliteit?

In de afgelopen twee weken heb ik twee bijzondere vormen van vitaliteit gezien die mij inspireren en die ik graag met u deel.
Op zondag 17 augustus was ik bij het slotconcert van de Gelderse Muziekzomer, georganiseerd door het NJO. Zoals altijd een bijzonder concert met bruisende vitaliteit van jonge musici, een gepassioneerde artistiek leider, solisten en de hele staf, die je niet kan ontgaan. Zij hebben in 17 dagen meer dan 75 concerten uitgevoerd op verschillende locaties in de provincie Gelderland en een uitstapje naar het grachtenfestival in Amsterdam gemaakt. De musici zijn veel belovende talenten uit binnen- en buitenland die elkaar in Apeldoorn voor het eerst ontmoeten. Het is inspirerend om te zien met welke inzet, plezier en concentratie zij samen prestaties van hoog niveau neer zetten en dat er in het geheel ook plek is voor erkenning van de individuele prestatie. Het moment dat je als publiek met applaus mag laten blijken hoe het voor je was, ontroert mij eigenlijk altijd weer opnieuw.

Omdat ik een tijdje wat dichter in de buurt van het NJO heb gewerkt weet ik ook hoeveel organisatiekracht er voor nodig is om een dergelijk festival neer te zetten en moeiteloos laten verlopen. Binnenkort ga ik daarover met de directeur van het NJO in gesprek. Ik ben benieuwd naar haar visie op vitaliteit en hoe het komt dat deze zo voelbaar is in de Gelderse Muziekzomer. Wat zijn de onmisbare ingrediënten en wat kunnen wij daar van leren?

Een tweede inspirerend verhaal kwam ik tegen in onze lokale krant van de Utrechtse Heuvelrug. Daar las ik dat iemand uit mijn netwerk, Jeroen Renes, zich gekwalificeerd had voor de wereldkampioenschappen 100 km hardlopen in Quatar. En in het interview meldde hij: ja, ik heb me gekwalificeerd, terwijl het eigenlijk niet echt mijn afstand is…. Verder blijkt hij bijvoorbeeld vorig jaar 1e geworden te zijn in de 24 uurs hardloopwedstrijd, met maar liefst 235 km. En hij beschouwt de Trans-Alpine run (start in de Beierse Alpen en eindigend in de Italiaanse Dolemieten) van 8 dagen als een goede manier om in vorm te blijven en een gezellig team evenement dat hij graag wil uitlopen.

Ik ken hem als enthousiast accountmanager en netwerker en er popten allerlei vragen op: hoe houd je het vol, hoe combineer je het met alle andere dingen die je ook belangrijk vindt, waar haal je de energie vandaan? Het contact is snel gelegd en ook hem ga ik interviewen op de aspecten van vitaliteit die hem instaat stellen om deze bijzondere prestaties te leveren. Ik ben benieuwd wat ik daarvan kan leren als impuls voor mijn eigen vitaliteit, maar ook op welke manier dit is te vertalen naar vitaliteit voor organisaties.

En zo groeit het onderzoek dat ik samen met een aantal andere netwerk collega’s ga doen naar aspecten van vitaliteit voor organisaties en waar we in het najaar de resultaten van willen delen met de deelnemers aan het onderzoek. Wat ons betreft een zo breed mogelijke groep van directeuren uit veel verschillende bedrijfssegmenten, zodat de uitwisseling ook rijk wordt.

Wanneer u geïnteresseerd bent om deel te nemen in het onderzoek als directeur van een organisatie(onderdeel) en later dit najaar te participeren in het gesprek over de resultaten laat het ons dan weten. Wij nemen zo snel mogelijk contact op om een afspraak te plannen.

Met vitale groet

 

 

Auteur: Hildegonde Mostert

Ik begeleid sociale innovaties die duurzaam gezond leven als ambitie hebben. Als programma-manager werk ik aan het realiseren van de randvoorwaarden en vaardigheden, zodat vitale mensen in vitale organisaties kunnen werken aan wat er echt toe doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s