vitale mensen in vitale organisaties

PRCL, voor duurzame transitie

Vitaal voelen, vitaal zijn: 25 september 2014, het hart centraal

Een reactie plaatsen

Bij vitaliteit heeft iedereen weer een ander beeld. Veel zien vooral blozende, zeer gezonde sporters voor zich of mensen die met heel veel energie het schijnbaar onmogelijke voor elkaar krijgen. Waar bestaat het eigenlijk uit?  Kan ik het beïnvloeden? En welk effect heeft dat dan?

Uit het Blue Zones onderzoek blijkt dat over de wereld 5 plekken zijn waar mensen significant ouder worden. In  de blogbijdrage van 13 mei 2014 schreef ik hier eerder over. Eén van de 9 lessen die ze uit dat onderzoek hebben gehaald gaat over het vermogen van deze mensen om hun stress kwijt te raken. Of wel het vermogen om uit het jaagsysteem en gevaarsysteem te komen en te kunnen overschakelen naar het herstelsysteem (zie ook de blogbijdrage van 29 april 2014).

Het hart speelt een centrale rol in het kunnen aanspreken van dit vermogen.
Het hart als verbindende factor voor alle fysieke processen kennen we natuurlijk. De pomp die bloed rond pompt en daarmee iedere uithoek van je lichaam voorziet van zuurstof, voedingsstoffen en informatie via bijvoorbeeld hormonen. Minder bekend is dat het hart ook bewezen (dus niet alleen gevoelsmatig) een verbindende rol speelt tussen de fysieke processen en de mentale processen. Dit wordt ook wel uitgedrukt in hartcoherentie.

Over hartcoherentie heb ik veel geleerd van Deepak Chopra. Het is gebaseerd op de variatie in je hartritme (HRV), een belangrijke indicator voor je gezond en gelukkig voelen en zijn. Het hartritme varieert voortdurend, zelfs bij iedere in- en uitademing. Afhankelijk of we ons in het jaag/gevaarsysteem bevinden (HRV↓) of het in zorgsysteem (HRV ↑). En zoals altijd in de natuur is er een optimum te vinden, de ontspannen activiteit of de actieve ontspanning, waarin je alert bent én de openheid hebt van het ontspannen zijn. Dat punt makkelijk kunnen bereiken, kan helpen in het productief inzetten van de dagelijkse stress en het benutten van de ontspanning om tot nieuwe ideeën en leuke activiteiten te komen.

Op 25 september 2014 in Amersfoort, zullen Marianne Rondas (stress-coach) en ik samen deelnemen aan het zakelijk festival MNL14. Wij zijn dan onderdeel van een aantal bijdrages die in de ‘blauwe draad’ verbonden zijn in het thema duurzaam gezond leven.
Wij zullen verder ingaan op de centrale rol die ons hart speelt in je vitaal voelen en vitaal zijn.

Met behulp van oefening op het gebied van voelen, ademhaling, muziek, bewegen, en techniek laten we je ervaren wat hartcoherentie voor je kan betekenen. Wij leren je herkennen hoe hartcoherentie of het ontbreken er van, voelt én wellicht het belangrijkste: hoe je het op elk moment van de dag kunt oproepen. Het is een actietechniek, die je ieder moment van de dag kunt toepassen bij een wedstrijd, een moeilijk gesprek of in rust.

Wij geven een korte uitleg over het begrip hartcoherentie en het belang er van.
Samen gaan we graag met je in gesprek over de toepassingen en mogelijkheden.

Andere onderdelen van de blauwe draad:
Dirk Kaan van Stadslab 033 als onderdeel van de blauwe draad een interactieve sessie over ‘de 9 geheimen van de Blue Zone’.
Wilga Janssen en Wil Princen van De Kunst van Anders voegen daar hun kennis en ervaring aan toe in het onderwerp ‘Duurzaam communiceren’
Linda Mans van Wemos neemt ons mee in spel vorm in het thema ‘Grenzeloos Gezond’
En Caroline Denijs en Loylou van Asbeck nemen ons mee op reis ‘op ons innerlijk kompas’.

En daarnaast is er nog veel meer te ontdekken in Amersfoort op 25 september a.s. We vinden het heel leuk je daar ook te ontmoeten en persoonlijk het gesprek aan te gaan over wat ons kan helpen om vitale mensen te zijn en te blijven.

Graag horen we van je welke gedachtes en associaties dit oproept. Laat het weten en laat een reactie achter op deze pagina.

Klik voor meer informatie over en aanmelden voor MNL14 hier.

Ik wens u veel ontspannen activiteit!!

 

Auteur: Hildegonde Mostert

Ik begeleid sociale innovaties die duurzaam gezond leven als ambitie hebben. Als programma-manager werk ik aan het realiseren van de randvoorwaarden en vaardigheden, zodat vitale mensen in vitale organisaties kunnen werken aan wat er echt toe doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s