vitale mensen in vitale organisaties

PRCL, voor duurzame transitie

Vitaliteit: Wat kunnen we leren van de uitvoerende kunst en sport?

4 reacties

Waar ik heel vrolijk van word en veel energie van krijg is als ik word uitgedaagd om uit mijn eigen denk- en doe-patronen te stappen en het weer eens van een heel andere kant te zien.
Vorige week ben ik daar ruim in voorzien door aan het Zakelijk Festival MNL14 mee te doen en er aan bij te dragen, door naar het publiekssymposium van het Leidens Instituut voor Brein & Cognitie te gaan en door twee dagen ondergedompeld te worden in marktbenadering en nieuwe manieren van business doen.

Aan de ruime kant, ik geef het toe….. en het heeft me een paar mooie inzichten gegeven die ik graag deel.

1. Er is onvoorstelbaar veel aanbod en het is steeds aan mezelf om te kiezen wat ik er uit meeneem en hoe ik het kan toepassen. Dat vraagt het vermogen (soms ook geduld) om op te nemen/aan te horen/te ervaren, te selecteren en te vertalen naar wat praktisch toepasbaar is voor mij. Iedere vorm biedt weer op een eigen manier inspiratie.

2. ik houd van de afwisseling tussen praktisch & doen en theoretisch & filosofie. Het publiekssymposium was vooral veel theoretisch en aan het einde gelukkig een beetje filosofisch.
Als de filosoof Bas Haring aan het einde van het publiekssymposium ‘verbeter jezelf, train je brein’ met een mooie metafoor over een stofzuiger ons waarschuwt voor ‘gulzig reductionisme’, word ik helemaal blij. Na veel theorie en interessante gedetailleerde onderzoeken neemt hij ons kort mee naar twee valkuilen die wetenschappelijk onderzoek in zich kunnen hebben.
In onderzoek wordt, wat je nog niet kent, volledig en zorgvuldig geanalyseerd en in delen uit elkaar gehaald. Als voorbeeld noemt hij een stofzuiger (gesteld dat je niet weet waar die voor dient en je er ook geen gebruiksaanwijzing bij hebt) die je deeltje voor deeltje uit elkaar haalt, onderzoekt en bekijkt. De eerste valkuil waar hij voor waarschuwt is dat je geneigd kunt zijn je te concentreren op delen van delen van delen die nog maar heel weinig te maken hebben met de werking van het apparaat (bijvoorbeeld bij de stofzuiger het onderzoek naar het papier van de stofzuigerzak). De tweede valkuil is om met grote stelligheid te beweren dat iets als (in dit geval) zuigkracht niet relevant is, omdat je bij het uit elkaar halen en weer in elkaar zetten van het apparaat je echt nergens zuigkracht bent tegengekomen.
Deze uitleg van gulzig reductionisme helpt om alle wetenschappelijk onderbouwde informatie van die dag ook in relativiteit te blijven bekijken.

3. Er is een interessante parallel en verschil tussen mensen in organisaties aan de ene kant en mensen in de uitvoerende kunst/sporters aan de andere kant.
Wij ontdekten dat in de workshop ‘vitaal voelen, vitaal zijn’ tijdens het zakelijk festival MNL14. De parallel is dat iedereen er baat bij heeft om zichzelf bewust te kunnen brengen naar een punt waarin je ontspannen-alert bent. Je kunt dan bijvoorbeeld vlak voor een belangrijke taak de spanning gebruiken voor focus en optimaal te presteren en de ontspanning om ook oog te houden voor wat er nog meer gebeurt.
In het gesprek ontdekten we daarnaast dat mensen die on the spot moeten optreden (musici, uitvoerende artiesten en sporters) dit ontspannen-alert zijn heel direct voelen in hun lijf. Zij krijgen het ogenblikkelijk terug in hun prestaties wanneer ze vlak voor het optreden of de wedstrijd te veel gespannen of te weinig gespannen zijn. De feedback is heel direct, het lijf presteert niet optimaal en dat is te zien/te horen in de uitvoering of de wedstrijd.
Wanneer mensen in organisaties werken speelt in basis hetzelfde mechanisme, maar is de feedback versluierd. Hierdoor krijgen we niet goed mee wat het effect is als we niet ontspannen-alert een gesprek in gaan of ontspannen-alert aan het werk zijn.Daardoor gaan we vaak langer door op een ingeslagen weg dan goed voor ons is.
Hoe ze hiermee leren werken in de uitvoerende kunst en de sport is een interessant thema dat ik samen met een aantal collega’s uit het netwerk verder onderzoek. In volgende blogs komen we daar zeker op terug.

Vitaliteit is een belangrijke bron van en indicator voor het vermogen om ontspannen-alert te kunnen zijn. Wij hebben daarom een vitaliteitsaanjager © ontwikkeld die je helpt om in kaart te brengen welke van de aspecten van vitaliteit voor je werken en welke nog ruimte hebben om meer in te doen.
Krijg een eerste indruk van je eigen vitaliteit met onze gratis kennismaking en je kunt direct aan de slag met bijbehorende tips.

Met vitale groet!

Auteur: Hildegonde Mostert

Ik begeleid sociale innovaties die duurzaam gezond leven als ambitie hebben. Als programma-manager werk ik aan het realiseren van de randvoorwaarden en vaardigheden, zodat vitale mensen in vitale organisaties kunnen werken aan wat er echt toe doet.

4 thoughts on “Vitaliteit: Wat kunnen we leren van de uitvoerende kunst en sport?

  1. Mooie en waardevolle lessen. Met name de onbedwingbare neiging om alles in kleine delen uit elkaar te halen en om ontspannen-alert te zijn helpen het inzicht te vergroten in het eigen functioneren.

    • Hallo Piet, Dank voor je bijdrage. Het fijne is dat wanneer we inzicht hebben we ook kunnen kiezen in situaties waarvan we daarvoor vaak het gevoel hadden dat die ons alleen maar overkwam. Bij mij helpt het altijd om in ieder geval het gevoel te hebben dat ik een keuze heb.

  2. De organisatie|het team als ‘stofzuiger’. Ben je een verzameling losse onderdelen of ben je de som van alle onderdelen en daarmee meer dan het geheel. Leuke metafoor ‘die stofzuiger’ om mee te spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s