vitale mensen in vitale organisaties

PRCL, voor duurzame transitie

Resultaat & vitaliteit: kip & ei?

1 reactie

Heb je resultaat nodig om je vitaal te voelen? Of moet je vitaal zijn om resultaat te halen?

Hoe voelde jij je toen je de deal van je leven had afgesloten? Yes!, krachtig, vitaal…..?
En hoe vaak heb je de deal van je leven afgesloten terwijl jij je gedeprimeerd voelde? Waarschijnlijk niet zo heel vaak.

Vitaliteit lijkt op deze manier bekeken zowel oorzaak als gevolg.

Als zelfstandig ondernemer ervaar ik dagelijks hoe belangrijk mijn eigen overtuiging, mindset en ook fysieke gezondheid zijn in het bereiken van resultaat voor de klant. Voor mij heeft dat te maken met alle vijf de aspecten uit de vitaliteitsaanjager© die ik dan ook graag op mijzelf toepas: fysieke gezondheid, mentale kracht, emotionele balans, sociale verbinding en zingeving. Op ieder van die aspecten kan ik dagelijks acties kiezen die mij ondersteunen in mijn vitaliteit. Net zo goed maak ik ook af en toe keuzes die mijn vitaliteit ondermijnen. En dat laatste is niet altijd te voorkomen. Doordat ik me echter wel bewust ben waar ik vitaliteit op inlever, kan ik ook de aandacht te verleggen als dat echt nodig is. En ik moet wel……. want de waarde van mijn bijdrage aan de klant wordt in sterke mate bepaald door wat ik doe en de energie waarmee ik dat doe. Die waarde vertaalt zich ook in de financiën en stelt mij daardoor in staat mijn huis te betalen en mijn eten te kopen, bijvoorbeeld.

Directe feedback
Dat vind ik het mooie aan zelfstandig ondernemer zijn. De terugkoppeling over de waarde die je toevoegt is heel direct. In alle facetten.
In één van mijn gesprekken in de afgelopen periode heb ik gezegd dat ik het eigenlijk iedere werknemer gun om zo direct te kunnen ervaren wat de waarde is die je toevoegt. En te ontdekken waar je zelf allemaal invloed op hebt. De resultaten daarvan te zien en te ervaren geven ook weer een impuls aan de eigen vitaliteit.

Vitaliteit en Innovatie
Aangesloten blijven op nieuwe ontwikkelingen, leren en verbonden zijn met wat er zich maatschappelijk afspeelt zijn voor mij essentiële onderdelen om waarde te kunnen blijven toevoegen. Als zelfstandig ondernemer niet altijd de meest makkelijke taak. Zeker wanneer het productiewerk veel aandacht vraagt. Wel essentieel om vitaal en veerkrachtig meerwaarde te kunnen blijven toevoegen.
Hetzelfde dilemma zie je terug binnen iedere onderneming. Met de huidige activiteiten verdien je als organisatie je brood. Als dat het heel goed gaat ben je daar ook allemaal heel druk mee. Het risico is dat ontwikkeling van nieuwe producten/diensten daardoor op de achtergrond verschuift. Dat maakt de kans steeds groter dat je na verloop van tijd merkt dat je als onderneming belangrijke afslagen hebt gemist. De ontwikkelingen om je heen hebben een andere richting genomen dan waar jij in bezig was. Dan is het heel hard werken om weer terug te komen.

Wat ik op dit moment bij veel ondernemingen zie, met de aanhoudende crisis, is de gedreven focus op overleven en dan lijkt het adagium:

nog harder werken, met nog minder mensen, zodat we binnen een kleiner budget hetzelfde kunnen blijven doen wat we al deden, hijg………

Absoluut een voorstelbare reflex. En ook hier lijkt de vraag naar kip en ei relevant.

Organisatie stress
Want de vraag is wat dit doet met de vitaliteit (en daarmee de uiteindelijke overlevingskracht) van de organisatie. Wat doen deze keuzes met vermogen van de organisatie als geheel om waarde te kunnen blijven toevoegen aan vraagstukken die zich in het nu en in de toekomst aandienen. Met andere woorden niet waarde toevoegen op vraagstukken die gisteren en eergisteren relevant waren, maar op dat wat nu en voor de gezamenlijke toekomst belangrijk is.
En wat doen deze keuzes met de vitaliteit van de mensen die de organisatie gezamenlijk vorm geven?

Je ziet hier een vergelijkbare stress reactie die je ook ziet in het menselijk lichaam, wanneer mensen te lang alleen maar in de jaag- of verdedigingsstand opereren, er ontstaat uitputting. Eventuele nieuwe ideeën krijgen onvoldoende voedingsbodem in deze situatie en voor de hand liggende oplossingen worden over het hoofd gezien. En wat je ziet gebeuren is dat innovatie en concurrentie ontstaat door een nieuwkomer in de markt, die wel met een open blik kijkt naar wat de markt nu echt vraagt.

Hoe stop je de te voorspellen verstarring en spiraal naar beneden?
Om de verstarring en spiraal naar beneden te stoppen is het nodig om het vraagstuk van overleven op de langere termijn te benaderen vanuit twee, elkaar aanvullende perspectieven:

1. individueel perspectief (hoe vitaal is ieder individueel);
2. organisatie perspectief (hoe vitaal is onze organisatie/ons samenwerkingsverband?).

Wanneer beide perspectieven integraal worden benaderd, zullen ze elkaar onderling versterken en wordt er vitaliteit en overlevingskracht aangejaagd. Vitaliteit en overlevingskracht die leiden tot geweldige deals die waarde hebben voor ieder die erbij betrokken is en waardevol zijn voor onze samenleving als geheel.
Dat is de reden dat wij twee vitaliteitsaanjagers© hebben ontwikkeld met ieder 5 invalshoeken. En onder deze aanjagers zijn vooral de twee simpele (en daardoor soms weer lastige) vragen essentieel:
1. welke van de invalshoeken is op dit moment het meest belangrijk (en wat kost focus daarop je op de andere aspecten);
2. welke actie ga je nemen om dichter te komen bij wat voor jou/jullie (als organisatie) belangrijk is.

Het effect daarvan is dat  je eigen regie kunt nemen over je eigen situatie en de kracht die dat genereert zal bijdragen aan het bereiken van resultaat. Vier dan ook het resultaat zodat dit ook weer bijdraagt aan het versterken van vitaliteit.

Ik ben benieuwd hoe jij aankijkt tegen vitaliteit: is het oorzaak of gevolg van resultaat? En waar zou je het eerst een actie op willen nemen: individuele of team/organisatie vitaliteit.

Ik lees graag uw reactie.

Wanneer je geïnteresseerd bent in deze aanpak of vragen hierover hebt, laat het mij weten.

Met vitale groet,

Auteur: Hildegonde Mostert

Ik begeleid sociale innovaties die duurzaam gezond leven als ambitie hebben. Als programma-manager werk ik aan het realiseren van de randvoorwaarden en vaardigheden, zodat vitale mensen in vitale organisaties kunnen werken aan wat er echt toe doet.

One thought on “Resultaat & vitaliteit: kip & ei?

  1. Interessante vraag ‘de kip of het ei’ of ‘de kip en het ei’. In een van mijn onderzoeksgesprekken ging het over de vraag ‘is een leider van alle organisatie-vitaliteits-aspecten het meest cruciaal?’. We kwamen uit op ‘iemand met formeel of informeel leiderschap’ die de groep in beweging kan krijgen waardoor een opwaartse spiraal kan ontstaan, is vaak wel cruciaal. En zo staat in het blad ManagementTeam een interview met Sigrid van Aken (Novamedia): ‘Eén persoon kan het verschil maken’. En kijkende naar de film Novecento, zag ik hetzelfde gebeuren: een groep die in beweging komt omdat 1 iemand de leiding neemt in het verzet tegen de corrupte baas.
    De volgende vraag is dan ‘waar is dat leiderschap op gebaseerd?’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s