vitale mensen in vitale organisaties

PRCL, voor duurzame transitie

Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit

2 reacties

In één van mijn gesprekken van de afgelopen weken vroeg iemand mij waarom ik er voor gekozen heb om ‘vitale mensen in vitale organisaties’ als thema te gebruiken en niet ‘duurzame inzetbaarheid’.
Duurzame inzetbaarheid is immers op dit moment HET onderwerp, waar veel aandacht aan wordt besteed. Vitaliteit is naast employability en werkvermogen één van de componenten van duurzame inzetbaarheid, zo was zijn stelling.

En wanneer je dan kijkt naar de onderwerpen waarop organisaties binnen het Europees Sociaal Fonds stimulans kunnen krijgen om Duurzame Inzetbaarheid te vergroten, dan zijn er ook veel onderwerpen die samenvallen met wat wij willen bereiken met het thema ‘vitale mensen in vitale organisaties’, zoals organisatie/team inventarisatie, leercultuur stimuleren, aanpassen organisatie van het werk, flexibele werkcultuur stimuleren.

Dus ja, waarom eigenlijk ook niet gewoon duurzame inzetbaarheid? Waarom dan toch weer net anders? Daar ga ik proberen antwoord op te geven, waarbij ik graag wil voorkomen dat het semantisch wordt.
Een poging: Duurzame inzetbaarheid is in mijn optiek een gevolg van vitale mensen in vitale organisaties. Net als gezonde levenskrachtige teams en organisaties, die waardevolle producten en diensten aan ons leveren, een gevolg zijn. En net als energieke veerkrachtige mensen, die zowel in het werk als daar buiten zich waardevol en onderdeel van een geheel voelen, een gevolg zijn.
Door vitaliteit als uitgangspunt te nemen wordt een positieve focus aan de acties gegeven die je met elkaar afspreekt. Duurzame inzetbaarheid geeft die positieve focus wat mij betreft nog niet direct.

De vitaliteitsaanjagers©, zoals ik die samen met Wilga Janssen van De Kunst van Anders heb ontwikkeld, kijken zowel naar de vitaliteit van het individu, als ook heel expliciet naar de vitaliteit van het team of de organisatie. Die twee aspecten halen we echt uit elkaar. Zodat het gesprek met het team of de organisatie gaat over wat er toe doet om als team vitaal te zijn en bij te dragen aan het resultaat van het geheel. En vitaliteit van het individu is primair ten dienste van de persoon zelf. Met als effect dat er ook een vitale bijdrage geleverd kan worden aan het team of de organisatie waar hij of zij onderdeel van is.

Want, zoals ook de vorige keer beschreven, de individuele vitaliteit en de team vitaliteit zijn onderscheiden EN sterk samenhangende aspecten.

Aan het einde van het gesprek, toen ik ook mijn visie had toegelicht, was de conclusie dat wij met deze manier van benaderen van vitaliteit wel echt nog een andere dimensie toevoegen aan het gesprek over Duurzame Inzetbaarheid.

Wij dragen graag bij.

Met vitale groet,

 

 

Auteur: Hildegonde Mostert

Ik begeleid sociale innovaties die duurzaam gezond leven als ambitie hebben. Als programma-manager werk ik aan het realiseren van de randvoorwaarden en vaardigheden, zodat vitale mensen in vitale organisaties kunnen werken aan wat er echt toe doet.

2 thoughts on “Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit

  1. Helemaal eens :-). Bij duurzame inzetbaarheid is ook nog eens een neiging om je te richten op 50+ medewerkers en verminderde inzetbaarheid. Met vitaliteit kijken we breder en dieper waardoor we ook meer aangrijpingspunten hebben om te ontwikkelen, leren en verbeteren.

  2. Pingback: Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit | Vitaliteitsaanjager

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s