vitale mensen in vitale organisaties

PRCL, voor duurzame transitie

Vitaliteit: is de 6-jes cultuur voldoende om het verschil te maken?

2 reacties

Mensen komen pas in actie als ze merken dat iets echt onvoldoende is. Wanneer het pijn gaat doen’.

Dat hoor ik vaak in de start van gesprekken over vitaliteit. Of het nu over persoonlijke vitaliteit gaat of over team-vitaliteit. Binnen een organisatie bijvoorbeeld wordt er actie genomen als het ziekteverzuim te ver oploopt of er onvoldoende financiële resultaten zijn, of onvoldoende nieuwe klanten, nieuwe opdrachten. Allemaal aspecten die iets zeggen over de gezondheid van de organisatie. Veel actie wordt ondernomen om ongezonde aspecten ‘te herstellen’ en zo in ieder geval weer boven de streep te komen. Als dat onderdeel weer voldoende is, zijn we al heel blij. Dan is de pijnprikkel weg en kunnen we weer verder met business as usual.

Mijn vraag voor deze bijdrage: Is de zesjes cultuur voldoende om het verschil te maken?

In de huidige overlevingstijd, staan veel bedrijven steeds opnieuw weer voor de vraag ‘hoe haal ik de volgende dag’. En wordt er gesnakt naar het moment dat het weer kan zijn: business as usual.
‘Eerst dat en dan ga ik wel kijken wat ik aan vitaliteit kan doen’.

En wat als …… business as usual niet (meer) bestaat?bril
Wat als ….. het kijken door een andere bril de impuls kan geven om niet alleen morgen nog te bestaan maar ook op de iets langere termijn bestaansrecht te hebben.

Het vermogen om vanuit een ander perspectief te kunnen kijken blijkt dan ineens levensreddend te zijn. Einstein heeft het ons al geleerd: Om vooruitgang te boeken en oplossingen te vinden is kijken vanuit andere perspectieven noodzakelijk.

Vitaliteit kan zo’n perspectief wisseling zijn. En dan bedoel ik uiteraard vitaliteit in de brede zin van het woord, méér dan gezond eten, bewegen en ontspannen alleen.
Door de aanpak te benutten die wij hebben uitgewerkt (zie tab aan de slag) wordt het een zelfversterkend proces, omdat in deze aanpak steeds opnieuw perspectiefwisselingen worden aangereikt.

Door de bril van levenskracht naar jezelf en naar je team of organisatie kijken laat andere dingen zien dan kijken door de bril van overleven alleen.

Een paar tips om te starten:

  1. Weet wat belangrijk voor je is (individueel en/of als team) en onderzoek dat vanuit verschillende invalshoeken.
  2. Neem actie om dat wat belangrijk is voor je dichterbij te brengen. Maak de acties zo groot (of klein) dat ze voldoende uitdagend zijn en ook binnen relatief korte termijn tot zichtbaar, ervaarbaar resultaat leiden.
  3. Sta stil bij het bereikte resultaat, vier het en vraag je opnieuw af of je nog steeds bezig bent met dat wat het meest belangrijk is. Zo ja, ga door!! Zo nodig, stel bij!!

Het is duidelijk: wanneer je vitaliteit een 8 scoort, kun je makkelijker bij tegenslag overeind blijven dan dat je op een 5,5 à 6 zit. En nog veel belangrijker, je gaat meer en meer ervaren dat het leven de moeite waard is en je steeds opnieuw zal verrassen.
Investeren (in aandacht, tijd, geld) in dit deel loont. Dit geldt zowel voor je persoonlijke vitaliteit als voor de vitaliteit van de teams waar je deel van uit maakt. Je kunt daarover meer lezen in het artikel ‘vitale teams, meer dan de som der delen’.

Wat helpt jou om van 6 naar 8, naar 9 te komen? Voor jezelf en voor je team?

Ik ben benieuwd naar je reactie.

Met vitale groet,

Auteur: Hildegonde Mostert

Ik begeleid sociale innovaties die duurzaam gezond leven als ambitie hebben. Als programma-manager werk ik aan het realiseren van de randvoorwaarden en vaardigheden, zodat vitale mensen in vitale organisaties kunnen werken aan wat er echt toe doet.

2 thoughts on “Vitaliteit: is de 6-jes cultuur voldoende om het verschil te maken?

  1. Mooi stuk. Vitaliteit als ‘beeld en beleving’ van levenskracht, levensdrang, scheppingsdrang en scheppingskracht.

  2. Pingback: Vitaliteit maak(t) het verschil | vitale mensen in vitale organisaties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s