vitale mensen in vitale organisaties

PRCL, voor duurzame transitie

Vitaliteit maak(t) het verschil

Een reactie plaatsen

Hoe zorgen wij er voor dat we overleven? Zelf als persoon, maar ook als team of organisatie.

Al eerder schreef ik over de 3 basis mechanismen die werken voor ons persoonlijk:
namelijk het jaag-, het gevaar- en het herstel(zorg)systeem. Om vitaal te zijn heeft ieder systeem ruimte nodig, zodat je kunt overleven ook op de lange termijn.  Wanneer je voldoende herstelruimte inbouwt kun je namelijk ook weer een echte sprint trekken als dat nodig is (je hebt reserves om op te teren).
En zoals in de vorige blog beschreven: met voldoende buffer wordt het meer dan overleven. Je kunt ook genieten van de leuke dingen die er zijn en durft af en toe eens een grens op te zoeken en iets nieuws te proberen.

En hoe is dat dan voor een team of een organisatie?
Eigenlijk geldt daar hetzelfde. Ook voor een team (tijdelijk of minder tijdelijk) geldt dat de juiste balans nodig is tussen focus en ontspanning, structuur en ruimte, controle en experiment, relatie en inhoud, leiden en ondersteunen. En het fijne van een team is dat niet iedereen overal even goed in hoeft te zijn. Je vult elkaar immers aan en kunt daarmee ook elkaars kracht gebruiken.
Logo vitaliteitsaanjager PRCL
Wel is het zo dat het resultaat dat je samen kunt bereiken en de tegenvallers die je samen kunt incasseren mee afhankelijk is van ieders individuele vitaliteit. Individu en team hangen nauw met elkaar samen. Er is daarmee een individuele verantwoordelijkheid en een verantwoordelijkheid voor je bijdrage aan het geheel.

En vitaliteit is aanstekelijk, het werkt besmettelijk in de positieve zin. Je bent als persoon en als team aantrekkelijk om mee samen te werken, om zaken mee te doen. In de huidige tijd waarin oude patronen om waarde toe te voegen (en daarmee geld verdienen) niet meer vanzelfsprekend zijn, maken de mensen het verschil die samen vitaal en veerkrachtig nieuwe wegen weten te vinden en te bewandelen.

Stadslab 033 in Amersfoort is zo’n plek, waar experiment en vernieuwing bruist. De mensen zijn aanstekelijk enthousiast en er ontstaan mooie dingen. 16 maart a.s. is het een jaar geleden dat Dirk Kaan met dit initiatief startte.
Om bij te dragen aan de feestvreugde van het papieren jubileum organiseren we samen met een aantal collega’s een Meeting of Minds over Vitaliteit. Vitaliteit is het perspectief waarlangs we kijken: het verschil maken en daarmee waarde toevoegen voor klant, medewerker en organisatie, het uiteindelijke doel.

Geïnteresseerd om hier bij te zijn? Laat het me weten via een reactie op deze blog of via de mail info@prcl.nl

Met vitale groet,

Auteur: Hildegonde Mostert

Ik begeleid sociale innovaties die duurzaam gezond leven als ambitie hebben. Als programma-manager werk ik aan het realiseren van de randvoorwaarden en vaardigheden, zodat vitale mensen in vitale organisaties kunnen werken aan wat er echt toe doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s