vitale mensen in vitale organisaties

PRCL, voor duurzame transitie

Van overleven naar vitaal ondernemen in 2 fases (1)

1 reactie

Deel 1: van overleven naar eigen regie

Met vitaal ondernemen zet je je kracht zo in dat er steeds opnieuw waarde wordt toegevoegd. Voor de klant en voor jezelf. Een tussenstap naar vitaal ondernemen is om regie te krijgen op de situaties die zich voordoen. En  daarbij geldt dat ‘regie hebben op…’ iets anders is dan ‘controle hebben over…’.

Autonomie als drijvende krachtautonomie competentie verbonden

Voor eigen regie zijn drie basisbehoeften belangrijk:

  • het gevoel van autonomie: eigen regelruimte hebben
  • het gevoel competent te zijn en
  • het gevoel verbonden (met anderen) te zijn.

Wanneer deze drie behoeften worden ingevuld voel je je krachtig.
In overlevingssituaties delft het gevoel van autonomie vaak het onderspit. Je wordt geleefd door de situatie, door besluiten van anderen en hebt niet het gevoel dat je daar invloed op hebt.
En het bijzondere is dat het ook een fuik is waar we met enige regelmaat in terecht komen terwijl het niet hoeft. In ons hoofd hebben wij het vermogen redeneringen in stand te houden die ons beletten om voor de hand liggende alternatieven te zien. En wanneer je geen alternatieven ziet kun je ook geen keuzes maken, iets wat essentieel is voor autonomie. De kunst is om dan even echt stil te staan. Echt rond te kijken.

En hoe doe je dat dan concreet? Dat is een vraag die me vaak is gesteld. De vitaliteitsaanjager – individueel die ik, samen met Wilga Janssen, heb ontwikkeld is precies voor die vraag gemaakt.

Hoe neem je eigen regie?

Met behulp van de vitaliteitsaanjager breng je de aspecten in kaart die belangrijk zijn om je eigen levenskracht te kunnen ervaren. Dit helpt je die besluiten te nemen die belangrijk zijn voor jou. Een voorwaarde daarvoor is dat je in staat bent je automatische overlevingsreflex tijdelijk te parkeren. Dat je in staat bent om de ruimte te creëren om opnieuw te kijken wat er echt aan de hand is en vanuit welk perspectief je nog meer kunt kijken.

Om juist in periodes van stress die ruimte te kunnen blijven creëren heeft mij het volgende advies geholpen. Het geeft een ritme dat helpt om, naast wat er dagelijks moet gebeuren, ook tijd voor ontspanning te maken. Zodat je de volgende dag (of na de vakantie) ook weer met voldoende frisse ideeën aan de slag kunt.

Neem voor jezelf

  • 1 uur per dag
  • 1 dag per week
  • 1 weekend per maand
  • 1 week per kwartaal

om los van het dagelijkse ‘moeten’, de dagelijkse routine, echt andere dingen te doen of gewoon niets. Het maakt niet zo veel uit. In ieder geval dingen die je helpen om het moeten los te laten. Voor sommigen zal dat sport zijn en voor anderen juist weer niet. Voor die laatste groep is sporten ook ‘moeten’. En helaas…., dan schiet het z’n doel voorbij.

Ik doe dat bijvoorbeeld zelf door te wandelen, yoga-oefeningen te doen, mindful te puzzelen of te uilen (gewoon zitten en zijn). Daarna dient wat echt belangrijk zich meestal als vanzelf aan en weet ik ook weer die aspecten te vinden waar ik wel invloed op heb. Mij heeft dit altijd weer tot actie gebracht. Zowel toen ik nog in dienst was bij een werkgever als nu als zelfstandig ondernemer.

Soms kom je dan tot de conclusie dat je bepaalde competenties nog verder wilt of moet ontwikkelen. Of dat het belangrijk is verbindingen die je hebt verwaarloosd weer opnieuw te leggen. Of op zoek te gaan naar nieuwe verbindingen die je kunnen helpen om te bereiken wat je graag wilt.  En je ervaart dan de ruimte om je eigen keuzes te maken, wat in zichzelf weer energie geeft.

De volgende stap is om van eigen regie te komen naar vitaal ondernemen. Daar over de volgende keer meer.

Heb jij een tip die je wilt delen om te komen van overleven naar eigen regie? Deel het in een reactie op deze blog.

Met vitale groet,

Auteur: Hildegonde Mostert

Ik begeleid sociale innovaties die duurzaam gezond leven als ambitie hebben. Als programma-manager werk ik aan het realiseren van de randvoorwaarden en vaardigheden, zodat vitale mensen in vitale organisaties kunnen werken aan wat er echt toe doet.

One thought on “Van overleven naar vitaal ondernemen in 2 fases (1)

  1. Pingback: Vitaal ondernemen als young professional en zelfstandig professional | vitale mensen in vitale organisaties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s