vitale mensen in vitale organisaties

PRCL, voor duurzame transitie

Vitaal ondernemen als young professional en zelfstandig professional

2 reacties

Wat heb je nodig als Young Professional en Zelfstandig Professional om vitaal te ondernemen?
Vrijdag 24 april a.s. tijdens de Gooise Loopbaandag wordt daar in de programmalijn ‘Vitaal werken’ onder andere aandacht aan besteed.

Vanaf 1980 is de aandacht terug voor de zelfstandig ondernemer. Daarvoor was de aandacht vooral gericht op de grote ondernemingen. Een citaat uit die tijd: Some cynics say that big business owns the world of today. Whether that’s true or not, small business is inventing the world of tomorrow’. Juist daarom zijn zelfstandig ondernemers van vitaal belang voor de maatschappij waar ze onderdeel van zijn.

Het aantal zelf00341834standig ondernemers groeit in Nederland sinds begin jaren 90. Er zijn inmiddels 1.1 miljoen eenmanszaken geregistreerd en het aandeel stijgt. Een grote groep kiest hiervoor uit eigen motivatie en een deel voelt zich gedwongen tot die stap door de economische omstandigheden, arbeidsmarktverhoudingen of bijvoorbeeld een gewijzigde visie op hoe maatschappelijke taken worden georganiseerd.
We zien echter ook Young Professionals zich anders profileren dan 20 jaar geleden. Andere keuzes maken, met meer oog voor vitaliteit van zichzelf zowel als van de organisatie waar ze voor werken.

Wat de context ook is, steeds merk je dat het een puzzel is om je in een nieuwe setting te profileren en zichtbaar te worden. Daar is moed voor nodig en op gezette tijden een steuntje in de rug. Zowel de zelfstandig professional als de young professional heeft namelijk alles in het klein te doen waar we het in de vorige twee blogs over hadden (van overleven naar eigen regie & van eigen regie naar vitaal ondernemen).

En hoe onderscheid je je dan als vitaal ondernemer in of buiten de grote organisaties?
Door het vermogen om voortdurend beweging te houden:

  • je unieke competenties steeds blijven aanscherpen en ontwikkelen,
  • echt in verbinding blijven met de behoefte van klanten en potentiële klanten,
  • dit durven vertalen naar producten en diensten die aansluiten bij de behoefte van de klant
  • en durven loslaten wat niet meer relevant is.

En dat lukt als éénpitter lang niet altijd allemaal gelijktijdig. De kunst is om dat te weten, aandacht te besteden aan je eigen vitaliteit (je bent immers je eigen persoonlijk instrument om je dromen en ambities te realiseren) en op tijd reserves op te bouwen uit de ‘productie’ (wanneer je je dienst verkoopt, trajecten die je doet met een klant). EN HEEL BELANGRIJK: gesprekken te blijven voeren met klanten en potentiële klanten die er op gericht zijn te ontdekken wat er voor de klant speelt en de combinatie te maken naar het inzetten van jouw kracht.

Voor mij zijn er twee basis principes van belang:

  1. Weet wat er zich afspeelt in de huidige tijd, in de huidige omgeving. Zet je voelhorens uit van wat zich aandient, waar het zich naar toe beweegt.
  2. Ken jezelf,  weet waar je kracht ligt en hoe je die kunt voeden en inzetten.

In grotere organisaties worden verschillende taken die nodig zijn voor vitaal ondernemen verdeeld over verschillende afdelingen: Research & Development, Marketing & Communicatie, Verkoop, Productie, Logistiek, Administratie. Een levensvatbare nieuwe ontwikkeling krijg je wanneer vanuit verschillende disciplines wordt meegewerkt en mee ontwikkeld.

En hoe doe je dat dan als Zelfstandig of als Young Professional? Hoe zorg je voor dat steuntje in de rug?j0303048
Door scherp te weten wat er gebeurt bij je klant, waar je eigen kracht ligt en waar je aanvulling nodig hebt. Je kunt dan aansluiting vinden bij andere ondernemende professionals. Samen kun je met de klant een volledig vraagstuk oplossen. Samenwerken in een netwerk is dan heel effectief. Dat geeft de mogelijkheid om steeds opnieuw (tijdelijke) coalities te sluiten die optimaal de klant van waarde voorzien. Wat daarvoor wel nodig is, is dat je steeds opnieuw afstemt waar de gezamenlijke ambitie ligt van de professionals waarmee je samenwerkt. Waar werk je samen aan, wat is ieders belang en word je daar ook enthousiast van?

Het netwerk is voor een zelfstandig en een young professional essentieel. Het helpt de belangrijke vragen te blijven stellen, aan jezelf en aan elkaar. Niet ieder van ons is een don quichot die zichzelf uit het moeras kan trekken.

Hoe word jij als zelfstandig/young professional gevoed om vitaal je eigen onderneming te zijn?

Kom op vrijdag 24 april naar Hilversum en wordt gevoed.
In de workshop: Van overleven naar vitaal ondernemen neem ik je mee in de stappen die je daarvoor kunt nemen.

Graag tot dan!

Met vitale groet,

Auteur: Hildegonde Mostert

Ik begeleid sociale innovaties die duurzaam gezond leven als ambitie hebben. Als programma-manager werk ik aan het realiseren van de randvoorwaarden en vaardigheden, zodat vitale mensen in vitale organisaties kunnen werken aan wat er echt toe doet.

2 thoughts on “Vitaal ondernemen als young professional en zelfstandig professional

  1. Hildegonde er zit een klein foutje in de tekst. in het begin staat 24 maart….

    groet Marjolein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s