vitale mensen in vitale organisaties

PRCL, voor duurzame transitie

Vitaliteitsaanjager: performance management nieuwe stijl

Een reactie plaatsen

Ruim driekwart van de medewerkers in de zakelijke markt wil zelf de regie voeren over zijn persoonlijke ontwikkeling. Dat blijkt uit de HR Benchmark 2014-2015 van Raet. Om medewerkers in beweging te krijgen en die regierol ook daadwerkelijk te laten pakken, zouden lijnmanagers performancemanagement moeten benaderen als een on-goingproces in plaats van een statische momentopname, stelt Marianne Janssen, HR-directeur van Raet.

In het artikel van 26 mei in P&O-actueel doet zij een oproep om performance management uit de procedurele verplichting te halen en te brengen waar het hoort, namelijk in het ongoing gesprek over kwaliteit aanboren, inzetten en resultaten halen die er toe doen. En dan hebben we het over resultaten die er toe doen op verschillende niveaus: voor de klant, voor de medewerker en voor de organisatie.bijdrage aan het geheel

Overigens is dit één van de meest belangrijke motivatoren die wordt onderscheiden binnen Performance Improvement: Weten en ervaren dat wat je doet, het verschil maakt, dat het waarde heeft voor anderen. Naast uiteraard je capabel weten of weten dat ontwikkeling binnen je bereik ligt.

Interessant is ook dat in hetzelfde artikel een oproep wordt gedaan voor de specifieke rol voor HR in deze verandering. De verandering van procedureel afvinken naar dialoog over te bereiken resultaten en het voeren van eigen regie daarop. Het sluit aan bij een andere oproep vorige week in HR Zone van Guido van de Wiel die vraagt om met de HR-instrumenten weer echt terug te gaan naar de bedoeling: het ondersteunen van mensen in de organisatie om optimale resultaten te halen voor henzelf en de organisatie. En hij introduceert daarvoor een lakmoesproef met 4 vragen. In het kort zijn deze:

  1. wordt variatie gestimuleerd of beperkt? Met andere woorden is het instrument leidend over of dienend aan de unieke medewerker?
  2. geeft het instrument de illusie van houvast? Nodigt het uit tot het kwalitatieve gesprek of juist tot kwantitatief turven.
  3. blijft het eigenaarschap liggen op de plek waar het hoort?
  4. levert het meer op dan het kost?

De VitaLogo vitaliteitsaanjager KvA en PRCLliteitsaanjager heb ik ontwikkeld in co-productie met Wilga Janssen voor precies deze aspecten. Het is een hulpmiddel voor dialoog, eigen regie en resultaten halen. Zowel individueel (wanneer het gaat om je eigen vitaliteit) als in team of organisatieverband (wanneer het gaat om de vitaliteit van je team of je organisatie).

In alle gevallen is de werkwijze zo dat eigen regie maximaal wordt gestimuleerd en dat systematisch gewerkt wordt naar het trechteren van wat echt belangrijk is en daar zelf de eerste volhoudbare (duurzame) stap op nemen.
Volhoudbaar wil dan zeggen, ben je in staat om deze actie niet alleen je voor te nemen in het enthousiasme van het moment, maar kun je het ook 3 weken (individueel) of 3 maanden (team/organisatie) volhouden om echt een verschil te merken en waar te nemen wat het doet? En kun je dan stilstaan bij de behaalde resultaten, deze waarderen en opnieuw het volgende punt met elkaar oppakken dat echt belangrijk is en daar de volgende actie op ondernemen?

En dan de vraag: levert het meer op dan het kost? De eerste pilots zien er positief uit. Echte meting kan natuurlijk alleen over de langere termijn plaatsvinden en met meer waarnemingen.

Ik ga de uitdaging graag aan. Wie doet mee om hier nog meer handen en voeten aan te geven? Laat het weten door een reactie op de blog of door een mail te sturen aan info@prcl.nl.

Met vitale groet,

Auteur: Hildegonde Mostert

Ik begeleid sociale innovaties die duurzaam gezond leven als ambitie hebben. Als programma-manager werk ik aan het realiseren van de randvoorwaarden en vaardigheden, zodat vitale mensen in vitale organisaties kunnen werken aan wat er echt toe doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s