vitale mensen in vitale organisaties

PRCL, voor duurzame transitie

77% van innovatiesucces wordt bepaald door sociale innovatie

Een reactie plaatsen

Dat is een interessante constatering die ik tegenkwam in een publicatie van de Erasmus Universiteit en Panteia, naar aanleiding van een onderzoek dat door hen is uitgevoerd binnen de topsectoren. In Nederland zijn dat de sectoren Agro & Food, Chemie, Creatieve Industrie, Energie, High Tech Systemen en Materialen, Life sciences & health, Transport en opslag, Tuinbouw, Water. Recent is daar aan toegevoegd: Biobased economy (niet onderdeel van het onderzoek).

Er hebben ruim 1500 bedrijven binnen de topsectoren aan het onderzoek meegedaan. Een zeer interessante conclusie is dat innovatiesucces voor 23% is toe te schrijven aan technologische innovatie en voor 77% aan de sociale innovatie. De sociale innovatie is nodig om de technologische innovatie effectief een plek te laten krijgen in de markt en in de organisatie. Organisaties die ook sociaal innovatief zijn hebben binnen de onderzochte groep 36% meer radicale innovaties en 29% meer incrementele innovaties doorgevoerd. En deze bedrijven hebben 21% hogere bedrijfsprestaties.
Onder sociale innovatie wordt in dit verband verstaan: het ontwikkelen van nieuwe managementvaardigheden (dynamisch managen), het hanteren van innovatieve organisatievormen (flexibel organiseren), het realiseren van hoogwaardige arbeidsrelaties (slimmer werken) en samenwerken met externe partijen (co-creatie)

Voor sociale innovatie worden in dit rapport de volgende vier hefbomen benoemd:

  • flexibel organiseren
  • ondernemend managen
  • slimmer werken en vakmanschap
  • co-creatie

Van deze hefbomen blijken ‘ondernemend managen’ en ‘slimmer werken’ het grootste effect te hebben op de bedrijfsprestaties (resp. 36 en 35%).

figuur 2 hefboom sociale innovaties

Wat in dit onderzoek heel helder wordt is dat een innovatie pas effectief wordt wanneer het hele systeem meebeweegt. En grote organisaties blijken daar binnen het onderzoek succesvoller in dan kleine. En toch noemen wij het MKB de motor van de economie en de aanjager van innovatie en vernieuwing in Nederland. (Minister Kamp, december 2014, publicatie MKB innovatiestimulering)

Hoe kan het MKB deze rol ook daadwerkelijk succesvol maken? Daar zijn natuurlijk vele interventies op te ontwikkelen, zoals samen ondernemen van elkaar aanvullende MKB-ers, in een tijdelijk werkbare overeenstemming komen tot co-creatie, bundelen van krachten, ontmoeten en uitwisselen, samenwerken met universiteiten of opleidingen. Initiatieven als Stadslab 033 bieden hiervoor het platform.

En veel staat of valt met vitale mensen in vitale organisaties. Heb je als ondernemer alle aspecten van de bedrijfsvoering op het netvlies en kun je daar dynamisch mee omgaan? Ben je in staat om je medewerkers zo te betrekken dat ze zich mee verantwoordelijk voelen voor het resultaat? En kunnen ze zo goed met hun eigen energie omgaan dat ze naast hard werken ook de ontspanning hebben om mee te bouwen aan iets nieuws? En ben je je bewust van de interactie tussen die twee (mensen en organisatie)?

Veranderingen volgen elkaar in steeds sneller tempo op. De levenscyclus van producten en diensten wordt steeds korter. We constateren met elkaar dat we in de afgelopen jaren een aantal keuzes hebben gemaakt die niet meer volhoudbaar zijn bijvoorbeeld vanuit het perspectief van beschikbaarheid van hulpbronnen (jaarlijks 50% meer gebruik dan de aarde kan regenereren) of realiteit in het economisch systeem (reële handel is 1,4% van de totale valutahandel). bron: Leiden vanuit de toekomst, Otto Scharmer (theorie U).

Dat zijn best schokkende cijfers. En toch geloof ik er in dat wij als mensen in staat zijn aan onszelf te ontstijgen en te komen op oplossingen waar we nog niet eerder aan hebben gedacht. Daarvoor is het wel nodig dat we ons vernieuwende denken aanspreken. Dat redden we niet wanneer de focus alleen is op beheersing, nog harder lopen, nog meer doen wat we al deden. Net zoals een topsporter de prestaties niet kan bereiken door alleen maar de focus op de techniek en het lijf te leggen. Dan negeer je de andere aspecten die samen integraal leiden tot een top prestatie. Zie ook de blog ‘van overleven naar vitaal ondernemen

Met de vitaliteitsaanjager voor individu en die voor team/ondernemer/organisatie wordt dit integraal kijken naar mens en business centraal gezet, gestimuleerd en heel praktisch aangepakt. Dit is één van de werkvormen waarmee ik met mijn ervaring en expertise bijdraag aan mensen en organisaties om de volgende stap te maken. En de innovatieve ideeën die mensen hebben ook de mogelijkheid geven om succesvol te worden.

Niet het enige, maar wel een cruciale stap die bijdraagt aan het versterken van het succes dat we met elkaar willen en nodig hebben.

Wil je meer weten over de manier waarop vitaliteit van mens en organisatie kan worden versterkt, zodat innovatie ook echt kan landen. Neem contact op en we maken een afspraak.

Met vitale groet,

Auteur: Hildegonde Mostert

Ik begeleid sociale innovaties die duurzaam gezond leven als ambitie hebben. Als programma-manager werk ik aan het realiseren van de randvoorwaarden en vaardigheden, zodat vitale mensen in vitale organisaties kunnen werken aan wat er echt toe doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s