vitale mensen in vitale organisaties

PRCL, voor duurzame transitie

Vitaliteit: voorwaarde voor toekomstbestendige innovatie

Een reactie plaatsen

Wat maakt dat ik zo gepassioneerd ben over vitaliteit? Omdat we meer dan ooit op zoek zijn naar nieuwe manieren om met onszelf, met elkaar en met onze omgeving tot resultaten te komen die ook in de toekomst van waarde zijn. We zien dat veel van de systemen die we nu gebruiken niet (meer) leiden tot toekomstbestendige resultaten. We zijn er van overtuigd dat het anders moet en we willen ook, maar de vraag is hoe doe je dat dan? Je ziet de vraagstukken in de zorg, bij de overheden, in het onderwijs, in de energiesector, in het waterbeheer, in de bankensector, bij de winkelketens, in je eigen lokale omgeving. Waar niet eigenlijk?

Dat levert grote druk op en de effecten van al deze vraagstukken op ons persoonlijk en werk leven zijn dan ook niet uit te vlakken. Hoe kunnen we komen tot echt andere aanpakken en innovatieve stappen maken, zodat ook de toekomstige generaties nog met plezier een mooi bestaan kunnen opbouwen?
Daarvoor is het noodzakelijk dat we niet met elkaar in de stress blijven hangen en alleen de focus op overleven houden. Hoe legitiem die focus vaak ook is. Maar wanneer dat de enige focus is, wordt het voortbestaan op de langere termijn hoe dan ook aangetast.

Het mooie is dat de natuur aan ons twee mechanismen heeft meegegeven, zelfs in ons lijf. En dat deze twee systemen als elkaars tegenhanger werken (in biologie termen als antagonist). Het ene systeem werkt op focus aanbrengen, taken verrichten, resultaten halen. Het andere systeem werkt op ontspanning, verteren letterlijk van voedsel, maar ook van indrukken en gedachtes, afval verwerken en opschonen. Het zijn letterlijk verschillende systemen die elkaar in balans houden. Te veel nadruk op het één (focus en actie) leidt tot problemen in het andere systeem. In ons lichaam hebben we beiden nodig. Wanneer we dat niet respecteren dan worden we ziek en hoe harder we het niet respecteren hoe langduriger we ziek worden. Het lichaam dwingt af op een gegeven moment om rust te nemen, omdat het geheel ‘weet’ dat het voor de toekomst niet kan overleven als geen aandacht wordt besteed aan beiden.

Dit weten en ervaren we dagelijks. En wat maakt dan dat we dit zelfde principe grootschalig negeren wanneer het gaat over de vitaliteit van een team of een organisatie? Wat maakt dat we denken dat het helpt om alleen maar de druk op te voeren en met nog meer éénzijdige focus hard achter iets aan te blijven rennen, waarvan we niet eens meer weten op welke manier het ons en de mensen om ons heen dient?

Dat maakt dat mijn dringende oproep is om echt te kijken naar de vitaliteit van je team of van je organisatie. Het levert namelijk direct energie op om dat te doen. Dat ervaar ik keer op keer wanneer ik met groepen aan de slag ben met dit perspectief. En het levert nieuwe alternatieven om tot actie te komen die meer bijdragen, tot betere resultaten leiden en het spreekt mensen aan op het nemen van eigen verantwoovitaliteit herkennen samen2rdelijkheid en regie.

Je kunt het effect al zien wanneer je vraagt waar je een vitaal team aan herkent. Deze vraag hebben we gesteld toen we een aantal jaar geleden zijn gestart om dit thema op de agenda te zetten. Deze wordle geeft aan wat de begrippen zijn waar mensen een vitaal team aan herkennen. Zou je dat niet iedereen gunnen?

Met een performance gerichte aanpak wordt vitaliteit niet het zoveelste doekje voor het bloeden, maar een werkend perspectief om tot vernieuwing en toekomstbestendigheid te komen.

Met vitale groet,
Hildegonde

 

Auteur: Hildegonde Mostert

Ik begeleid sociale innovaties die duurzaam gezond leven als ambitie hebben. Als programma-manager werk ik aan het realiseren van de randvoorwaarden en vaardigheden, zodat vitale mensen in vitale organisaties kunnen werken aan wat er echt toe doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s