vitale mensen in vitale organisaties

PRCL, voor duurzame transitie

De arbeidsmarkt verschuift

Een reactie plaatsen

Nog niet iedereen is zich er van bewust, maar de verschillen tussen de arbeidsmarkt binnen de organisatie en die daarbuiten worden kleiner. Wat van toepassing is voor een zelfstandig professional om een gezonde eigen business op te bouwen los van een dienstverband, geldt ook steeds meer voor de professional die in een organisatie werkt.

Bij deze beweging zijn drie basis principes van belang:

  1. Weet wat er zich afspeelt in deze tijd, in jouw omgeving. Zet je voelhorens uit: wat dient zich aan, waar beweegt de klant zich naar toe, waar wordt die beweging door veroorzaakt?
  2. Ken jezelf,  weet waar je kracht ligt en hoe je die kunt voeden en inzetten.
  3. Maak verbinding, met je (potentiële) klant, met collega professionals, met professionals uit andere vakgebieden.

Zowel binnen als buiten een organisatie wordt dit gevraagd van iedere professional die waarde toevoegt voor de klant.

Wanneer je echt weet wat er gebeurt bij je klant, waar jouw kracht ligt en waar je aanvulling nodig hebt kun je aansluiting vinden bij andere ondernemende professionals binnen of buiten de organisatie. Samen kun je met de klant een volledig vraagstuk oplossen. Samenwerken in een netwerk is dan heel effectief. Dat geeft de mogelijkheid om steeds opnieuw (tijdelijke) coalities te sluiten die optimaal de klant van waarde voorzien.

Vaak merk ik dat een dergelijk netwerk ook weer de neiging heeft om een vast vorm aan te nemen, omdat mensen er te snel vanuit gaan dat een samenwerking die goed is gegaan bij het ene vraagstuk ook de oplossing biedt voor het volgende vraagstuk. De kunst is om steeds te blijven kijken naar wat er echt gebeurt, wat er echt nodig is en welke rol jij daarin kunt spelen en wie daar nog meer bij horen. Verandering van tijdelijk werkbare coalities draagt bij aan het instandhouden van de beweging en daarmee ook de basis voor vitaliteit.

En hoe doe je dat dan als (Zelfstandig)  Professional? j0303048

Door je bewust te zijn van je eigen persoonlijke vitaliteit. Welke aanknopingspunten zijn er om te verbeteren? Word jij nog steeds voldoende uitgedaagd, kun je voldoende ontspannen, heb je voldoende energie om naast je werk ook nog andere dingen te ondernemen?

En door je bewust te zijn van de vitaliteit van de samenwerkingsverbanden waar je aan deelneemt. Geeft de samenwerking je ook energie of kost het alleen maar energie? Vul je elkaar aan en kun je elkaars kracht zien en benutten of ben je elkaar aan het beconcureren? Is de samenwerking gericht op iets concreets, een gezamenlijke ambitie, of zit je bij elkaar omdat het is afgesproken?

De basis voor je persoonlijke vitaliteit, de vitaliteit van jou als professional en de vitaliteit van de samenwerkingsverbanden waarin jij werkt kun je geregeld onderzoeken met behulp van de vitaliteitsaanjagers. Kijk voor meer informatie op de website van PRCL (Panta Rhei Center of Learning)

Geniet van de kansen die de beweging biedt!

Met vitale groet,

Hildegonde

Auteur: Hildegonde Mostert

Ik begeleid sociale innovaties die duurzaam gezond leven als ambitie hebben. Als programma-manager werk ik aan het realiseren van de randvoorwaarden en vaardigheden, zodat vitale mensen in vitale organisaties kunnen werken aan wat er echt toe doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s