vitale mensen in vitale organisaties

PRCL, voor duurzame transitie

Waar herken jij vitaliteit aan?

Een reactie plaatsen

Input gevraagd: Hoe herken je vitaliteit bij jezelf en vitaliteit van het team waarin je werkt?

vitaliteit begrip samen2

Deze vraag heb ik al vaak gesteld en het helpt om concreet te krijgen waar het bij vitaliteit over kan gaan.

En dan blijkt vitaliteit een container te zijn met daarin veel verschillende vormen en uitingen. Een beetje zoals een lichaam heel veel verschillende onderdelen en functies kent. En het grappige is dat we vaak vitaliteit proberen te identificeren met één van de onderdelen: vitaliteit = gezonde voeding of vitaliteit = sporten en bewegen of vitaliteit = mindfulness.

In vergelijking met het lichaam zou dat betekenen dat we dan zeggen, het lichaam = het hart of het lichaam = de longen of het lichaam = het brein.
Ja zeker, het zijn onderdelen van het lichaam en ook nog eens vitale onderdelen, maar met het lichaam bedoelen we meer. En zo kijk ik ook naar vitaliteit.

Er zijn heel veel varianten waarmee jij je eigen vitaliteit kunt beïnvloeden. En geen enkele manier werkt altijd en voor iedereen. Vergelijk het met sporten. Wanneer sporten jou helpt om je spanning kwijt te raken, om je af te kunnen reageren en je hebt dat 4 keer in de week nodig, wat gebeurt er dan met jou wanneer je ernstig geblesseerd raakt en niet kunt sporten? En welk effect heeft dat op je herstel, op je omgeving, op je emoties, op je concentratie op je werk?

Omgaan met spanning en tegenslag, maar ook energiek de dingen van alledag kunnen doen dat kan op zoveel verschillende manieren. Het is de kunst om de vorm te vinden die bij jou past op dit moment. Zowel persoonlijk als in je werk.

Voor (zelfstandig) professionals schrijf ik een boek dat hier over gaat. Wil je me helpen met input? Beantwoord via het korte enquete formulier 5 vragen en ik stuur je een proef-hoofdstuk zodra dit gereed is.

Met vitale groet,

Hildegonde

 

Auteur: Hildegonde Mostert

Ik begeleid sociale innovaties die duurzaam gezond leven als ambitie hebben. Als programma-manager werk ik aan het realiseren van de randvoorwaarden en vaardigheden, zodat vitale mensen in vitale organisaties kunnen werken aan wat er echt toe doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s