vitale mensen in vitale organisaties

PRCL, voor duurzame transitie


Een reactie plaatsen

Waar herken jij vitaliteit aan?

Input gevraagd: Hoe herken je vitaliteit bij jezelf en vitaliteit van het team waarin je werkt?

vitaliteit begrip samen2

Deze vraag heb ik al vaak gesteld en het helpt om concreet te krijgen waar het bij vitaliteit over kan gaan.

En dan blijkt vitaliteit een container te zijn met daarin veel verschillende vormen en uitingen. Een beetje zoals een lichaam heel veel verschillende onderdelen en functies kent. En het grappige is dat we vaak vitaliteit proberen te identificeren met één van de onderdelen: vitaliteit = gezonde voeding of vitaliteit = sporten en bewegen of vitaliteit = mindfulness.

In vergelijking met het lichaam zou dat betekenen dat we dan zeggen, het lichaam = het hart of het lichaam = de longen of het lichaam = het brein.
Ja zeker, het zijn onderdelen van het lichaam en ook nog eens vitale onderdelen, maar met het lichaam bedoelen we meer. En zo kijk ik ook naar vitaliteit.

Er zijn heel veel varianten waarmee jij je eigen vitaliteit kunt beïnvloeden. En geen enkele manier werkt altijd en voor iedereen. Vergelijk het met sporten. Wanneer sporten jou helpt om je spanning kwijt te raken, om je af te kunnen reageren en je hebt dat 4 keer in de week nodig, wat gebeurt er dan met jou wanneer je ernstig geblesseerd raakt en niet kunt sporten? En welk effect heeft dat op je herstel, op je omgeving, op je emoties, op je concentratie op je werk?

Omgaan met spanning en tegenslag, maar ook energiek de dingen van alledag kunnen doen dat kan op zoveel verschillende manieren. Het is de kunst om de vorm te vinden die bij jou past op dit moment. Zowel persoonlijk als in je werk.

Voor (zelfstandig) professionals schrijf ik een boek dat hier over gaat. Wil je me helpen met input? Beantwoord via het korte enquete formulier 5 vragen en ik stuur je een proef-hoofdstuk zodra dit gereed is.

Met vitale groet,

Hildegonde

 


Een reactie plaatsen

Hoe gaat het met jou?

Durf jij 1 minuutje stil te staan bij deze vraag? Start de video om je te helpen!

Welk steuntje in de rug kun jij gebruiken?

Meld je aan via info@prcl.nl, laat me weten hoe het met je gaat en ontvang iedere week een vraag om even bij stil te staan.

Met vitale groet,

Hildegonde


2 reacties

Verschuif jij de stoelen op het dek van de Titanic?

De metafoor van het verschuiven van de stoelen op het dek van de Titanic, las ik in een boek van Otto Scharmer dat me steeds weer inspireert.

males-2339841_1920

Hij schetst hiermee ons vermogen om vooral heel druk bezig te zijn met de zaken die praktisch geregeld en gedaan moeten worden en vervolgens de echte ontwikkelingen, wat er echt gebeurt, te missen. Ontwikkelingen die uiteindelijk een veel grotere impact op ons hebben dan ‘het feit dat de stoelen op een rij staan’. Herken je dit?

Lees verder


Een reactie plaatsen

Plezier en succes in je werk

Dit is het thema van de Gooise Loopbaandag op vrijdag 18 november a.s. in Hilversum.

Heb jij plezier en succes in je werk? Of mag het er nog wel wat meer vanaf spatten? Heb je van die dagen/weken dat je naar je werk gaat omdat dat nu eenmaal moet en omdat het geld op levert, maar dat je jezelf echt je bed uit moet trekken om naar je werk te gaan?

Of ben je op zoek naar werk en valt het nog niet altijd mee om steeds weer jezelf op te peppen en jezelf energiek en daadkrachtig neer te zetten?joy-1015718_1920-aangepast

Lees verder


Een reactie plaatsen

De arbeidsmarkt verschuift

Nog niet iedereen is zich er van bewust, maar de verschillen tussen de arbeidsmarkt binnen de organisatie en die daarbuiten worden kleiner. Wat van toepassing is voor een zelfstandig professional om een gezonde eigen business op te bouwen los van een dienstverband, geldt ook steeds meer voor de professional die in een organisatie werkt.

Bij deze beweging zijn drie basis principes van belang: Lees verder


Een reactie plaatsen

Onderwijs van goed naar uitstekend

Hoe trots mag je zijn als je werkt in het onderwijs en er wordt een rapport van de OESO gepresenteerd met de titel: Onderwijs Nederland 2016, fundament voor de toekomst!

Enorm trots! Want dat is waar je in het onderwijs aan werkt: het fundament van onze samenleving in toekomst. In het rapport worden de uitdagingen beschreven om de beweging van goed naar uitstekend te maken.Superschool

Lage waardering
En dan is het bijzonder dat de waardering van ons als samenleving voor het vak van leerkracht laag is. En ook voor de leerkrachten zelf is het vaak een hele klus om te blijven ervaren dat wat ze doen er echt toe doet. Lees bijvoorbeeld het boek van Eric van ’t Zelfde met als titel Superschool. Hierin wordt het krachtenveld beschreven van een school, directie en de leerkrachten die met elkaar de beweging maken van ‘onder de maat’ naar ‘superschool’. Dat deze beweging mogelijk is heeft vooral te maken met de enorme inzet van de leerkrachten om te blijven leveren wat nodig is zodat leerlingen stappen kunnen zetten. Lees verder


Een reactie plaatsen

Vitaliteit: voorwaarde voor toekomstbestendige innovatie

Wat maakt dat ik zo gepassioneerd ben over vitaliteit? Omdat we meer dan ooit op zoek zijn naar nieuwe manieren om met onszelf, met elkaar en met onze omgeving tot resultaten te komen die ook in de toekomst van waarde zijn. We zien dat veel van de systemen die we nu gebruiken niet (meer) leiden tot toekomstbestendige resultaten. We zijn er van overtuigd dat het anders moet en we willen ook, maar de vraag is hoe doe je dat dan? Je ziet de vraagstukken in de zorg, bij de overheden, in het onderwijs, in de energiesector, in het waterbeheer, in de bankensector, bij de winkelketens, in je eigen lokale omgeving. Waar niet eigenlijk? Lees verder


Een reactie plaatsen

77% van innovatiesucces wordt bepaald door sociale innovatie

Dat is een interessante constatering die ik tegenkwam in een publicatie van de Erasmus Universiteit en Panteia, naar aanleiding van een onderzoek dat door hen is uitgevoerd binnen de topsectoren. In Nederland zijn dat de sectoren Agro & Food, Chemie, Creatieve Industrie, Energie, High Tech Systemen en Materialen, Life sciences & health, Transport en opslag, Tuinbouw, Water. Recent is daar aan toegevoegd: Biobased economy (niet onderdeel van het onderzoek).

Er hebben ruim 1500 bedrijven binnen de topsectoren aan het onderzoek meegedaan. Lees verder


Een reactie plaatsen

Vitaliteitsaanjager: performance management nieuwe stijl

Ruim driekwart van de medewerkers in de zakelijke markt wil zelf de regie voeren over zijn persoonlijke ontwikkeling. Dat blijkt uit de HR Benchmark 2014-2015 van Raet. Om medewerkers in beweging te krijgen en die regierol ook daadwerkelijk te laten pakken, zouden lijnmanagers performancemanagement moeten benaderen als een on-goingproces in plaats van een statische momentopname, Lees verder


1 reactie

Vitaliteit = Duurzame Inzetbaarheid++

‘Iedereen langer, gezond en productief aan het werk.’

Dat is misschien wel het kortst mogelijke antwoord dat ik ben tegengekomen op de vraag wat duurzame inzetbaarheid betekent.

En wat willen we echt bereiken met aandacht voor duurzame inzetbaarheid? Welke vraag of behoefte hopen we hiermee te beantwoorden? Lees verder